E-TİCARET NEDİR?

fatih ozveri
3 min readDec 1, 2020

Doğrusunu söylemek gerekirse Kayseri’li değilim ticaretten de pek anladığım söylenemez. Tüm ticaret, e-ticaret, m-ticaret ve Kayseri’li iş insanlarının affına sığınarak bu yazım da e-ticaret konusuna biraz değinmek istiyorum.

90’lı yılların ortalarında internet kullanımının yaygınlaşmaya başlamasının bir sonucu olarak ticaretin dijital platformlarda online olarak yapılabilmesinin önü açılmış oldu. Bir ürün/mal/hizmetin internet siteleri aracılığıyla pazarlanabilmesi satılabilmesi yada ürün hizmetin internet siteleri aracılığıyla satın alınabilmesi ve farklı ödeme yöntemleri kullanılarak eft/havale/kredikartı/debirkart vb. gibi sürecin tamamlanabildiği yeni tip alışveriş modelini e-ticaret olarak tariflemek mümkün. Daha basit anlatımıyla Avrupa’da yaşayan akrabalarımızın yaz tatili için memlekete gelişleri öncesi yada yada Anadolu’nun bir şehrinden(Kayseri olsun J) bizi ziyarete gelecek olan akrabalarımıza verdiğimiz siparişleri artık kendi konfor alanımız içerisinde dakikalar içerisinde eticaret siteleri aracılığıyla yapmak mümkün.

Tüm zamanlarda olduğu gibi gelişim, değişim ve uyum döngüsüne ayak uydurabilen kendini hazırlayan girişimci ve özgür ruha sahip birey/kurumlar için yeni fırsat kapıları araladığı gibi uyum sağlayamayanlar içinde yıkıcı etkileri oldu. Öyle ki neredeyse günümüzde e-ticaret olgusu mutlak bir gerçeklik ve zorunluluk haline gelmiş durumda.

Konu finansal karlılık özelinde ele alındığında bir çok dünya devi e-ticaret markasının işlem hacimleri, günlük ve yıllık cirolarına bakıldığında bol sıfırlı rakamları görmek mümkün. Haliyle bu durum ve yarattığı cazibe sonucu bir çok geleneksel firmanında e-ticaret alanına yönelmesi pekte şaşırtıcı olmasa gerek. Ayrıca günümüz pandemi koşullarında bir çok e-ticaret firmasının satışlarında %50 ye yakın artış yaşandığını beyan etmeside alıcı olarak bizlerinde mevcut koşulları göz önünde bulundurup aksiyon aldığımızın göstergesi.

Pek tabi tüm bahsettiğimiz e-ticaret olgusunun görünmeyen kahraman paydaşları da mevcut. Ben aklıma ilk gelenleri şöyle sıralayabilirim; (unuttuğun atladığım paydaşlarında affına sığınıyorumJ)

· Entegratörler

· Tedarikçiler

· E-ticaret altyapı hizmeti sunan firmalar

· Lojistik sektörü

· Ödeme sistemciler

· Kart saklama hizmeti sunan firmalar

· Kalite uyum ve standartları belirleyen kurumlar

Burada özellikle lojistik sektörüne ayrı bir parantez açmak istiyorum; İçinde bulunduğumuz pandemi koşullarında sahada cansiparane hizmet veren sektör çalışanlarına canı gönülden teşekkür ediyor. Sizlerin de lojistik sektörü çalışanlarına karşı özellikle bu hassas dönemde daha hoşgörülü olmasını diliyorum.

Gelelim meselenin bana göre önemli ve vazgeçilmez olan mutlak değerine; Elbette güvenlik. Her ne kadar e-ticaretin konforlu kolay hızlı ve sevimli yönlerini anlatmış olsam da elbette bu esnada kişisel mali durumumuzu zora sokacak kişisel bilgilerimizin kimle ne şekilde hangi koşullar altında paylaştığımızın bilinç ve sorumluluğunda olarak mesafeli satış sözleşmelerini okumalı alışveriş yapmış olduğumuz e-ticaret sitelerinin ne kadar güvenli olduğunu sorgulamalı Ödeme adımında 3d-Go doğrulama kullanmalı mümkünse dijital cüzdan kullanarak kart bilgisi paylaşmamalı veya sanal kart kullanımı konularına özen göstermeliyiz. Kural basit şüphelendiğin bir şey varsa dikkat et sorgula araştır. Sınırsız vaat ile gönderilen eposta ve sms lere itibar etme. Unutma ki bedava peynir fare kapanında olur. Her malın yada hizmetin bir ederi bir bedeli vardır.

Bu vesile ile yine belirtmeden edemeyeceğim siber güvenlik konularında güncel kalmak gündemi yakından takip etmek için bilgiguvende’yi takip etmeyi unutmayın. Bir başka yazıda görüşmek dileğiyle esen kalın.

--

--