fatih ozveri
2 min readDec 5, 2020

--

GİRİŞİMCİLİK NEDİR?

Güzel ve güneşli bir aralık sabahı ev yapımı kırma zeytin, bol karabiberli rafadan yumurta ve bir dilim kızarmış tereyağlı ekmek eşliğinde güne şahane bir kahvaltı ile başladım. Malum pandemiden kaynaklı kısıtlamalar çerçevesinde hafta sonları evdeyiz. Yapılacaklar listeme göz attığımda; Arızalı modem değişimi, kiler düzenlemesi, kalorifer peteklerinin havasının alınması vs. diye uzayıp giden bir liste ile karşılaştım. (Ne yalan söyleyeyim hiç cazip gelmedi)

Oturduğum yerden kalktım ve kendime bir bardak filtre kahve yaptım keyifle kahvemi içerken bir yandanda kendi kendime önünde koca bir hafta sonu var evdesin acele etme diye telkinde bulundum ve yapılacaklar listemi beklemeye alıp yazmaya karar verdim.(Bu kararda zor oldu)

Aslına bakarsanız nereden başlayacağımı bilemedim, kafamda yazı hakkında dağınık durumda olan kelimeleri bir türlü toparlayamadım ama yinede yazmaya başlamanın iyi olacağına kanaat getirip kolları sıvayıp işe girişmeye karar verdim. Mevlana’nın dediği gibi: ‘’Sen yola çık, yol sana görünür.’’

Girişimcilik kavramına etimoloji açısından baktığımızda girişmek fiilinden türemiş bir sözcük olduğunu görüyoruz. Bir işe hazırlanmak başlamak olarak tarif edilebilir.

Genel tarifiyle girişimci, mal veya hizmet üretimi yapmak amacıyla üretim unsurlarını en kazançlı koşullar altında bir araya getiren kişiye denir.

Bana göre tarifine gelince;

Her şey ilk adımı atmakla başlıyor aslında, hangi girişime hangi girişimciye baksak ilk karşılaşılaştıkları duygu durumu genellikle etrafındakilerin verdiği olumsuz görüş ve geri bildirimler oluyor. Fikrin niçin yapılması gerektiğini değilde, nasıl yapılması gerektiğini zaten bu gereksinimlerinde en başında finansal/mali kaynak olmak üzere karşılanamayacağı düşüncesi fikrini girişimciye empoze etme gayreti içerisinde oluyorlar.

Peki bu durum girişimciyi durdurabiliyor mu? Elbette hayır işte tam bu aşamada girişim hikayesi başlıyor.

Girişimcileri doğası ve ortak özelllikleri ile tanımlamam gerekirse ilk aklıma gelenleri şöyle sıralayabilirim;

· Tutkulu

· İnatçı

· Kararlı

· Gelecek öngörüsü olan

· Meraklı

· Hedef odaklı

· Üretken

Her ne kadar toplum yapımız icat çıkarma, merak etme, soru sorma, sorgulama, eleştirel bakma gibi insani dürtülerimize sıcak bakmasada girişimcilik bunun tam tersini yapmayı gerektirir. Başarı ne kadar kabul görüyorsa başarısızlığıda o denli kucaklayan bundan kendine dersler çıkaran gelecekte yapacağı denemeler için veri oluşturan ve bunun gerçek değerini anlayan kişidir girişimci. Bıkmadan usanmadan deneyendir girişimci. Toplumun birçok kesimini ilgilendiren ve ihtiyaç duyduğu ama kimsenin bu konuda adım atmadığını farkeden ve harekete geçendir girişimci. Yarattığı katma değerli projelerle istihtam sağlayandır girişimci.

Ülkemizde çok sayıda başarılı olmuş girişim hikayesi var. (Sevgili Fırat Demirel’in ‘’Geleceği Görenler’’ kitabında çok güzel örnekler ve hikayeler mevcut bu konuda) Ayrıca son dönemler incelendiğinde girişimcilik yaşının da oldukça düştüğünü görmek hayli sevindiri.

Malum yazımın başında hafta sonu yapılacaklar listemden bahsetmiştim, işler beni bekliyor şimdi tekrar kolları sıvayıp işe girişme vakti. İyi bir hafta sonu geçirmenizi dilerim.

Bir başka yazıda görüşmek üzere esen kalın.

--

--